Wednesday, July 21, 2010

UKURAN PERSAHABATAN~!!!


Ukhuwwah sesama manusia~ persahabatan, friendship...
Betapa pentingnya ukhuwwah sesama manusia ini utk melahirkan cinta kepada Allah.
Seperti firman Allah Taala bermaksud: 

Wahai orang-orang yang beriman, barang siapa di antara kamu yang murtad dari agamanya maka kelak Allah Taala akan mendatangkan suatu kaum yang Allah mencintai mereka dan mereka pun mencintai-Nya, yang bersikap lemah lembut terhadap orang mukmin.” 
(Surah Al-Maidah, ayat 54)

Rasulullah SAW juga menyeru umatnya untuk saling mencintai dalam sabdanya bermaksud:

Tidaklah sekali-kali dua orang lelaki saling mencintai kerana Allah, melainkan orang yang paling dicintai Allah itu adalah yang paling kuat kecintaannya kepada saudaranya.
(Hadis riwayat al-Tabrani)

Sabda Baginda lagi bermaksud:
Tidak beriman seseorang di antara kamu sehingga dia mencintai bagi saudaranya apa yang dia cintai bagi dirinya sendiri.
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Antara perkara paling berharga dalam kehidupan ini adalah persahabatan yang ikhlas. Ia tidak mudah untuk dimiliki melainkan oleh mereka yang ikhlas mahu mewujudkannya. Jika Allah mencantumkan hati manusia tiada siapa boleh menghalangi mereka mengecapi nikmat persahabatan itu.

Antara akhlak persahabatan yang paling rendah ialah sedia memaafkan saudara kita, manakala yang tertinggi pula, menolong sepenuh hati jika dia memerlukan kita untuk berada di sisinya. Sahabat yang terbaik adalah mereka yang bersungguh-sungguh mengajak kita mengecapi kasih sayang hingga ke akhirat. Sahabat di dunia dan akhirat menjadi slogan yang indah dan tak terlupa. Hanya dengan ikatan itu kita mampu mengecapi rahmat Allah bersama saudara seiman.

Kepada sahabat-sahabatku, rakan-rakanku, kawan-kawanku, 
maafkan segala salah dan silapku....
andai kata aku pernah mengguris hatimu,
andai kata aku pernah melakukan sesuatu yang membuatkan dirimu tidak puas hati,
setiap dari manusia itu tidak sempurna...
aku manusia lemah...
tidak dpt lari dari melakukan kesalahan..
maafkan ku sahabat...
terimalah aku seadanya...
hanya ini yang mampu aku lakukan...

"bila kau letih dan hilang semangat,Allah tahu betapa kau telah mencuba sdaya upaya.bila tangisanmu berpanjangan,Allah telah mengira titisan airmatamu.bila kau rasa ketinggalan dan masa meniggalkan mu,Allah sentiasa disisimu.bila kau telah mencuba segalanya tapi tidak tahu tujuan,Allah ada penyelesaiannya..bila tiada yang bererti buatmu,keliru dan kecewa,Allah adalah jawapannya,,"(innallahama'ana).

 "tuhan pimpinlah hati ini..
untukku menghayati petunjukMu..
wlu diuji KESABARANKU juga KEIMANANKU..
tak tercabar keyakinanku pd janji2Mu..
ttp bersujud dihdpnMu..
meraih cintaMu..
seluruh jiwa aku serahkan hanyalah untukMu..
betapa ku bersyukur..
dgn HIDAYAH yg engkau berikan..
SMOGA SELAMANYA AKU KEKAL DI JALANMU.."

Simpanlah air mata tangisan itu semua sbg bekalan utk menginsafi segala kecuaian yg melanda diri, segala dosa berbentuk bintik hitam yg menggelapkan hati hingga sukar utk menerima hidayah dari Allah s.w.t. Justeru, serulah air mata itu drpd persembunyiannya di sebalik kelopak mata, agar ia menitis, membasahi dan mencuci hati, sehingga ia putih kembali dan semoga ia dpt meleburkan dosa dan mendapat keampunan-Nya.

Suatu masa nanti, engkau akan menyedari hakikat kasih sayangNya, bukan terlatak hanya pada nikmatNya padamu,tetapi jua pada ujian yang diberikan.

Suatu ketika nanti,engkau akan bersyukur ditaklifkan dengan amanah yang terkadang membuatkan engkau ingin sahaja berhenti, kerana amanah itu sebenarnya adalah sebuah hadiah dariNya untuk melatihmu menjadi bertanggungjawab.

Suatu saat nanti,engkau akan tersenyum pabila mengenangkan kesakitan2 yang kau rasai kini, kerana ia bakal menjadi episod semalam yang membuatkan engkau kenal akan erti ketabahan.

For being the one who made me realize how lucky I am to be myself,thank you.

I love you not because who you are, but because who I am when I am with you.

Uhibbuki fillah jiddan sahabati♥

No comments:

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...