Monday, November 28, 2011

CERITA MINGGUAN~


Bismillahirrahmanirrahim ~ In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Alhamdulillah, hujung minggu terisi dengan program Khalifah Training. Program 2 hari 1 malam ini sangat best!!! Ini adalah salah satu program yang tak boleh dilupakan sepanjang berada di Bumi Kuantan. Antara salah satu aktiviti yang diadakan ialah JUNGLE TREKKING. Serius saya tak tahu rupa-rupanya jungle trekking itu bukan seperti yang saya fikirkan. Yang saya tahu jungle trekking tue adalah aktiviti berjalan-jalan di dalam hutan dan melihat sekeliling ciptaan Tuhan. Rupa-rupanya, jungle trekking yang kulalui sangat berbeza, kami diberikan halangan-halangan yang perlu ditempuh untuk sampai ke penghujungnya. Bak kata kawanku: “Seronok tengok qilah datang sini sebab qilah kan malas nak keluar, x sangka dapat tengok qilah berjungle trekking”. Betul laa tue, memang saya malas nak jogging, tapi saya suka berjalan kaki. Tak percaya??

Alamak roommates sebelah compartment tgh skodeng saya tgh buat ape???
Cik Fatinatul Afifah, saya tengah menulis.
Heeee~


Sambung bercerita. Ini adalah kali pertama aku meredah hutan dan melalui halangan-halangan sukar (x de laa sesukar mana pun!!). terpaksa meredah lumpur-lumpur, merangkak dalam lopak tanah liat, menyelam dalam air dan segala bagai, oppsss lupe plak, make-up guna tanah liat dan bergayut tarzan. Pengalaman tak dapat dilupakan.

Thanks to all committees of Khalifah Training. Terbaek~~~
Terima kasih kerana telah menganjurkan program seperti itu.
Satu pengajaran yang boleh ku nukilakan di sini ialah:

“Untuk menjadi seorang Khalifah, seseorang itu perlu mempunyai tiga element penting iaitu; aqidah yang teguh, ibadah yang sejahtera dan akhlak yang sempurna”.

“Apabila seseorang itu telah mengucap kalimah syahadah, maka dia adalah DAIE”.

“dakwah itu bukan tugas ustaz- ustazah tetapi tugas setiap orang”.


Salam maal hijrah 1433H.
Jom tanamkan azam baru, semangat baru…
Big changes always start with simple steps
Membuat segala untuk mendapat nilai pandangan Al-Khaliq bukan dari sisi makhluk
Mengatur azam dan impian agar berubah baik kepada kebaikan seizinNya,amen.
.:::LET’S MAKE STEPS FORWARD:::.

May ALLAH bless us :)



Result mid-term pun dah keluar, say Alhamdulillah.
Ya Allah, hanya Kau yang tahu apa yang terbaik. 
Aku merancang dan Kau juga merancang.
Pasakkan hati kepada Allah kerana Dia adalah sebaik-baik perancang.

Mengadulah kepada Tuhanmu nescaya Allah akan memakbulkannya...

Saat ini, ketika ini, aku ingin melafazkan nota kesedihan pada ibuku, tetapi apakan daya aku tidak mampu untuk berhadapan dengan mereka sekalipun di telefon. Saat itu aku hanya mampu mengadu padaNya, hanya DIA yang dapat mententeramkan jiwa ini. Ibubapa mana yang tidak mahu melihat anaknya cemerlang. Aku ingin meluahkan pada ibu, tetapi bila mana aku teringatkan mama dan abah, hati ini ingin menangis, patutkah aku menceritakan pada mereka? Sedih menguasai diri. Ketika itu, aku sudah hilang fokus sewaktu sesi lecture, tetapi aku kuatkan diri agar air mata tak jatuh. Serius aku malu, aku takut dan segala bagai perasaan menimpa diri ini. Tak mampu aku membawa ujian seberat ini. Tapi apakan daya, aku perlu kuat dan bersemangat, don’t cry for small matter~!!! Aku kawal perasaanku, aku bersabar dan terus bersabar. Hanya pada Allah aku mengadu dan hanya padaNya aku meminta pertolongan.


Allah mendidik kita supaya menerima sesuatu dengan reda dan sabar kerana Allah bersama dengan orang yang sabar. Orang yang bersabar akan mendapat kemenangan di dunia dan syurga di akhirat. Firman Allah yang bermaksud:
"Dan supaya kamu jangan terlalu berduka cita terhadap apa yang hilang daripada kamu dan janganlah kamu terlalu gembira apabila mendapat sesuatu nikmat."
- (Surah al-Hadid, ayat 23)
Ingatlah setiap ujian yang Allah berikan adalah untuk mengetahui sejauh mana keimanan kita kepadaNya.
Kawan-kawan, jangan bersedih, belajarlah bersabar dan terus bersabar.


Ingatlah,
Firman Allah yang bermaksud:
"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan saja mengatakan kami sudah beriman sedangkan mereka tidak diuji terlebih dulu. Dan sesungguhnya kami sudah menguji orang sebelum kamu maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahui orang yang benar dan orang yang dusta." 
(Surah al-Ankabut, ayat 2-3)
 You must wake up, only you!!! 
Others can only support you, but only you can make this decision!!!

CHOICE IS IN YOUR HAND!!! 



 Kata-kata pujangga:

Saat hati berkata "INGIN", namun qadar Allâh berkata "TUNGGU"...

Saat air mata "MENITIS", namun qadar Allâh berkata"TERSENYUMLAH"...

Saat segalanya terasa "MEMBOSANKAN", namun qadar Allâh berkata "TERUSLAH MELANGKAH"...

Biidznillaah...

Kita merancang sesuatu, ALLAH juga merancang seuatu yang dirahsiakan-NYA buat kita. Namun, Rancangan ALLAH itu LEBIH baik. ..yang Terbaik. . .dan yang PALING baik daripada rancangan kita.

Karena ALLAHU Yaa 'Aliimu Yaa HAKAM (Yang Maha Mengetahui dan Yang Maha Menetapkan)! ! !

Jadi, kita sebagai hambaNYA. . Jangan pernah PROTES atau PUTUS ASA.
Yakinlah...
ALLAH ada untukku, untukmu, dan untuk kita semua Insha'ALLAH !!

Best Quotes:
Pretending to be happy when you're in pain 
is 
Just an example of how strong you are as a person.
Be strong and Allah always besides us.


 Kepada kawan-kawan 6A1D
Ainu mardhiah
Ayuni razak
Nazirah mat ariffin
Adawiyah ahmad
Nurul Shahira
Afiqah Abdul Rahim



Terima kasih kerana menjadi sahabat saya.
Sayang kalian semua kerana Allah.
Tegurlah saya andai saya melakukan kesilapan dan kesalahan
yang disengajakan atau tak disengajakan.

Terima kasih kepada Ainu Mardhiah for sharing this quote:
awak, saya dan kamu masing-masing Allah bagi 24 jam sehari. Tapi yang membezakan  antara awak, saya dan kamu ialah macam mana kita gunakan 24 jam yang diberikan. saya tak tahu, dengan 24 jam ini, saya boleh tak kumpulkan keuntungan dunia dan akhirat atau menambah kerugian (dosa). Teringat pesan abg 'Sham Kamikaze' dalam talk semalam..." janganlah kita hanya memberi sisa2 hidup kita pada Allah". (talk I’M ROCK,I’M OK!). 


nota cinta:
.:::. Esok dah start kelas macam biasa
.:::. Jadual final exam sem 1 2011/2012 dah keluar.
.:::. Nyaris-nyaris dikejar anjing sewaktu berjalan-jalan di taman bandar. Ingatlah, letakkan sepenuh pengharapan pada Allah, nescaya selamat. Jom amalkan mathurat, Alhamdulillah, anjing itu berpatah balik ke kawasannya.
.:::. Bahang CAMPRO semakin membara
CAMPRO - ISLAM IS MY ONLY WAY OF LIFE.


.:::. Trademark baru: I hope I’m strong enough to look only for Allah


.:::. Jaga hati hiasi peribadi, bImbing jiwa dekati Rabbi

.:::. Ambil iktibar dengan pengajaran yang lepas


.:::. Teringin nak berjungle trekking lagi, ding~
.:::. Study mood~


Love,


Sunday, November 27, 2011

SAYANG MAMA DAN ABAH~


Bismillahirrahmanirrahim ~ In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.



Hujung minggu di bumi Kuantan. Alhamdulillah, minggu ke-11 pembelajaran sudah menutup tirai. Tinggal sebulan setengah lagi semester 1 2011/2012 berakhir. Final exam pun makin hangat dirasai.

Post kali ini adalah istimewa untuk kedua ibu-bapaku.



Tanggal 13 November 2011 adalah hari lahir abah 
dan 
20 November 2011 adalah hari lahir mama.

Along sentiasa doakan mama dan abah panjang umur, dimurahkan rezeki dan sentiasa berada dalam redhaNya. Along sayang mama dan abah. Mama dan abah adalah orang yang terpenting dalam hidup Along. Terima kasih kerana telah melahirkan Along dan adik-adik yang lain.

 Abah dan mama
Along hanya insan biasa
Penuh dengan kesalahan dan kesilapan
Maafkan along andai along pernah membuat kalian kecewa
maafkan along andai along pernah membuat kalian sedih
maafkan along andai along membuat kalian resah
Maafkan Along…






nota cinta: Selamat menyambut awal Muharram 1433H. Tanamkan azam baru and let us make steps forward.


kita pohon kekuatan, Allah beri kesulitan untuk menjadikan kita kuat...
kita pohon keteguhan hati, Allah beri masalah untuk diatasi...
kita pohon keyakinan, Allah beri ujian untuk memantapkan iman dan jiwa...
ingatlah...
kadangkala kita tidak akan dapat apa yang diingini, namun kita akan sentiasa dapat apa yang kita perlukan.
bersangka baiklah dengan Allah...
kullu'am wa antum bikhoir...
SALAM MAAL HIJRAH 1433H.




love, 

Saturday, November 19, 2011

CAHAYA HATI~

Bismillahirrahmanirrahim ~ In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.



Lirik Lagu Opick – Cahaya Hati
Allah engkau dekat penuh kasih sayang
Takkan pernah engkau biarkan hamba-Mu menangis
Karna kemurahan-Mu
Karna kasih sayang-Mu

Hanya bila diri-Mu
Ingin nyatakan cinta
Pada jiwa yang rela dia kekasih-Mu
Kau selalu terjaga yang memberi segala

Allah Rahman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi
Allah Rohman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi

Di setiap nafas di segala waktu
Semua bersujud memuji memuja asma-Mu
Kau yang selalu terjaga yang memberi segala

Setiap mahluk bergantung pada-Mu
Dan bersujud semesta untuk-Mu
Setiap wajah mendamba cinta-Mu cahaya-Mu

Yaa Allah Ya Rahman
Yaa Allah Yaa Alllah Yaa Allah
Ya Nurul Qolbi
Yaa Allah



Bercakap soal cinta, kiri kanan depan belakang, sering kedengaran topik ini diperbahaskan. Ya, persoalan cinta tiada penghujungnya, tiada jawapan yang mengungkai persoalan cinta, terpulang pada individu itu sendiri untuk mengawalnya. Kadang-kadang kita tidak dapat lari dari perasaan cinta kerana itu adalah fitrah manusia.

Terbaca dalam buku Di Mana DIA di Hatiku? Karya Ustaz Pahrol Mohd Juoi, teringatku pada kata-kata :

          Jagalah Allah dalam perhubungan dengan selalu menjaga syariatnya dalam persahabatan. Biarlah hokum halal, haram, sunat, makruh dan harus sentiasa menjadi rujukan bersama. Ke situlah kita merujuk apabila berhadapan dengan masalah.
          Dalam hubungan sesama makhluk, Khaliq mestilah menjadi pengikatnya. Iman itu mengikat hati manusia umpama ‘simen’ yang melekatkan batu bata. Tanpa simen, batu bata tidak akan tersusun dan berpadu. Jangan melupakan ALLAH dalam memburu kasih sayang manusia kerana dengan melupakan kasih ALLAH, kita akan gagal merebut kasih manusia. (nasihat pd diri dan rakan-rakan semua)

Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika benar kamu mencintai Allah SWT maka ikutilah aku. Nescaya Allah SWT mencintai kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
(Ali 'Imran: 31)



p/s : assignment Language Development menanti untuk disiapkan. Go for it!!! 

Ibnu Abbas r a menceritakan bahwa ketika menginap di rumah Rasulullah Sallallhu ‘alaihi Wasallam, ia pernah mendengar beliau mengucapkan doa berikut : “Ya Allah, jadikanlah di dalam hatiku cahaya, di lidahku cahaya, di pendengaranku cahaya, di penglihatanku cahaya. Jadikan di belakangku cahaya, di hadapanku cahaya, dari atasku cahaya, dan dari bawahku cahaya. Ya Allah berikan kepadaku cahaya.” (HR Muslim).




love,

Monday, November 7, 2011

WRITING AGAIN...

Bismillahirrahmanirrahim ~ In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.

Salam to all readers. Alhamdulillah,Alhamdulillah, Alhamdulillah… say Alhamdulillah for all the nikmat from Him. We as the vicegerent of Allah, we should appreciate all things that given by Allah.
10 Zulhijjah 1432H, Salam Eiduladha.
Semoga detik ini mendekatkan kita kepada Allah swt.
Maaf zahir dan batin…

Banyak story-mory yang ingin kuceritakan di blog,
Tapi apakan daya, kekangan masa membuatkan aku lupa mengupdate blog.
Selalu juga kawan bertanya,
“Aqilah, why you not update your blog???”, “Please update your blog, I want to read!” and many such sentences I heard.
I just said: “Sorry, sorry and sorry…”


Alhamdulillah setelah menamatkan pengajian di CFS IIUM selama 2 thn, sekarang aku telah melanjutkan pembelajaran ke peringkat degree, The Bachelors of Audiology (Hons).



Team AUDI
We’re 16 people – 3 brothers and 13 sisters

Ayuni
Ainu
Nazirah
Kak Ada
‘Ain Fathanah
Shahira
Aqilah
Syaimaa
Najibah
Husna
Hafizah
Ainaa
Khairani
Fairul
Arif
Fadzil

Alhamdulillah sudah 8 minggu berada di UIA Kuantan, banyak yang sudah kutempuhi dan banyak juga yang kupelajari. 




Formal education : dari tak tahu structure body, skrg dah boleh taw circulatory system, fetal circulation, cardiovascular system and many mores. Kalau difikirkan bagaimana Allah mencipta manusia dengan begitu unik, Alhamdulillah.
dari tak tahu apa itu semantic, syntax, phonetics, morphology, pragmatics – sekarang sudah dpt bezakan antara mereka. Belajar phonology: /p/, /b/, /f/ and so on.
Teringat status ku sewaktu di Facebook, almaklumlah setiap kali terasa susah, pasti kita merintih dan mencari jalan untuk mempermudahkannya.

phonetics, now i should learn how to love you~ without tongue, you're not only can taste, but you're also can't talk. Appreciate our tongue Imam al-Ghazali berkata: “Keimanan dan kekufuran seseorang tiada terang dan jelas, selain dengan kesaksian lidah. Lidah mempunyai ketaatan yang besar dan mempunyai dosa besar pula. Anggota tubuh yang paling derhaka kepada manusia ialah lidah. Sesungguhnya lidah alat perangkap syaitan yang paling jitu untuk menjerumuskan manusia.” 


Informal education : Alhamdulillah, diizinkan untuk join beberapa program yang dikendalikan oleh society di UIA. Walaupun kita sibuk study, carilah waktu untuk join program yang sedia ada. Antaranya talk U-turn bersama Catriona Ross dan Ustaz Riduan Mohd Nor, Youth Writing Workshop, Personality Workshop, Slaughtering Course and many mores. Love all the workshops very much.
U-turn talk mengajar aku agar beranilah u-turn kepada fitrah semulajadi kita. Fitrah kita fitrah bertuhan. Setiap kali kita gembira, sedih, resah dan gelisah, kita akan mengadu dan merintih padaNya.


Youth Writing Workshop meluas mindaku untuk terus menulis dan menulis. Walaupun blog ku ini tak seberapa dan followers pun x ramai sangat, aku tetap akan menulis kerana setiap apa yang aku tulis adalah nasihat utk diriku sendiri dan nasihat pada orang lain.

Aku pernah alpa
Aku pernah lupa
Aku pernah terlena
Dibuai cahaya indah
Situku jadi megah
Tanpa bersusah payah
Tanpa aku menduga
Ku dalam leka…
(Seperti Syurgamu- Pop Shuvit feat Manbai)

Personality workshop memberi peluang pada diri ini utk mendiscover personality diri sendiri.
NOW
I’M SANGUINE PEOPLE.


Slaughtering course, akhirnya aku boleh sembelih 2 ekor puyuh mengikut syariat Islam. Mula-mula takut, mahu lari ke tempat lain sebab serius tak mahu sembelih puyuh, tapi apakan daya bila ketakutan itu dicabar. Waktu nak lari dari tempat penyembelihan, perbualanku didengari oleh Dr. Ibrahim. Beliau memintaku untuk mencuba, jantungku sudah berdegup kencang, hati besar menjerit: “AKU TAKUUUUUTTT!!!!”. Tetapi hati kecil memujuk, “Qilah, you can do it. Inilah masanya, please, you can do it!!!”. Akhirnya, aku memberanikan diri untuk menyembelih puyuh. Alhamdulillah, aku sudah berani menyembelih puyuh.

"Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya." ~ Albert Camus.


Emmm, tapi aku masih takut akan kucing. Maaf kucing, aku tidak membencimu tetapi aku takut padamu. Entah mengapa. Teringat cerita kawanku tentang lembu terlepas di pagi raya Aidiladha, kena kejar lembu, kecoh satu rumah. Aku plak lain kisahnya, orang duk sibuk-sibuk nak kejar lembu, aku pulak sibuk-sibuk lari dari kucing. Oh tidak! Serius, aku memang takut kucing. Kesian orang yg dekat denganku, tak pasal-pasal bleh sakit jantung sbb aku terkejutkan orang, pdhal kucing je kot. Maaf ye, kawan-kawan. Rasanya anda sudah mengetahui siapa kawanmu ini.

Teringat cerita kawan-kawan, kalau kita takut kucing, mesti bakal suami kita nanti opposite with us, sukakan kucing. Camne laa agaknya nanti? Opppsss, lari topic pulak daa. Nie laa bila kusyuk sgt menulis, ntah pape ditulis pun tak taw. Berbicara topic kawen, tak sampai ke hujungnya.

“Tenang sahajalah menanti jodoh yang baik itu akan datang sendiri hasil dari usaha tahajjud yang berterusan dan istiqamah. Ikhlas kerana Allah Ta'ala. Jangan buat kerana jodoh semata-mata ya. Usaha sebenar adalah usaha kita minta dengan DIA, bukan dengan merayu kasih pada si dia-si dia hanya kerana hati gelisah mahu hidup berteman. Hati gelisah takut si dia yang kacak terlepas, takut si dia yang cantik jatuh ke tangan orang. Minta dengan Allah, Allah bagi segala. Cepat atau lambat bukan kita penentu. Jodoh adalah sunnatullah. Sunnatullah tidak boleh digesa, tidak boleh dilengahkan bila sampai masanya. ”






Sabarlah. Tenanglah. Tahajjudlah.

Rusydee Art

Sesi pembelajaran sudah lama bermula, sekarang sesi mid-term exam. Exam, exam and exam, term yg selalu bermain di mindaku. Untuk programme Audiology, mid-term exam sudah selesai. Alhamdulillah. Kepada programme-programme lain, teruskan perjuangan dalam exam nanti. Good luck and all the best.


Ingin dijadikan satu cerita, perkara ini berlaku sewaktu exam Human Structure and Function I, first time aku lalui setelah selama 14 tahun bergelar seorang pelajar. Apa yang aku lalui ini memang agak berat dan aku tidak mampu membayangkan akibat yang aku terima nanti. Serius, aku sangat takut untuk berhadapan dengannya kelak.
Situasi: habis exam, pulang ke bilik… terpandang buku anatomy, oh ,tidak!!! hati tak tenang, tidakkk!!! Aku menangis, merintih padaMu ya Allah, diri ini tidak tahu apa yang patut dilakukan. Aku menghantar mesej pada ibuku.

“Mama, along takut. Along salah jawab dalam exam anatomy td. Along hilang 20 markah. Along takut tak lulus. Along takut mama.”

Disebabkan tidak ada kekuatan untuk menelefon ibuku, mesej menjadi penghubung. Ku tunggu ibu membalas mesej, masih belum reply. Tertidur dan akhirnya, ibu telefon…

“Macam mane boleh salah jawab? Tak pe, hilang 20 markah je, tak pe. Takkan tak lulus kot. Tak yah takut laa. Nak wat macam mane, dah silap buat. Tak yah bimbang, ok je…”


Mendengar kata-kata ibu, terus hilang kesedihanku. Serius, aku sangat takut. Terima kasih mama sebab memahami perasaan anakmu ini. Terima kasih Allah kerana Engkau telah kurniakan ibu yang menjadi wasilah untukku bersabar. Agak-agaknya, aku perlu tabah dan kuat menghadapi akibat dari kesilapanku.

Along, you must face it!!! Agaknya macam mana aku nak berhadapan dengan Doktor nanti ye??? Apa aku nak jawab nanti??? Ya Allah berilah kekuatan kepada hambaMu ini untuk berhadapan dengannya kelak.


Dari Suhaib ra, bahwa Rasulullah SAW bersabda, "Sungguh menakjubkan perkaranya orang yang beriman, karena segala urusannya adalah baik baginya. Dan hal yang demikian itu tidak akan terdapat kecuali hanya pada orang mu'min: Yaitu jika ia mendapatkan kebahagiaan, ia bersyukur, karena (ia mengetahui) bahwa hal tersebut merupakan yang terbaik untuknya. Dan jika ia tertimpa musibah, ia bersabar, karena (ia mengetahui) bahwa hal tersebut merupakan hal terbaik bagi dirinya." (HR. Muslim)








Bercerita tentang raya pula, Alhamdulillah 10 Zulhijjah 1432H, hari raya Aidiladha disambut oleh umat Islam seluruh dunia. 






Saat berderai titisan air mata suci IBRAHIM,
Melihatkan keteguhan iman anaknya ISMAIL,
Di kala itulah bermulanya sejarah agung
ERTI SEBUAH PENGORBANAN…
Salam aidiladha to all readers dan yang mengenali diri ini.

Last but not least,


Selamat bercuti kepada kawan-kawan~
And I want to share something with all of you~
Listen and hayati liriknya…



MENJEJAK BAHAGIA
Mohd Erfino Johari


Saat dirimu sendirian
keseorangan tiada teman
usah kau resah 
jua gelisah
kerna cinta-Nya bersamamu
sentiasa


Perjalanan yang kau lalui
kembara pasti kan menguji
andai kau jatuh
andai kau tersungkur
bangkitlah teruskan langkah mu


Kini bukannya masa untuk berputus asa
janganlah mudah untuk menyerah kalah
tiada waktu untuk kau persia
renungi mimpi cita
terus berlari menjejak bahagia


Roda hidup terus berputar
Saat akan pantas beredar
kau kan tempuh onak dunia mencabar


Tinta penaku,
aqilah

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...