Thursday, December 16, 2010

PENGAJARAN YANG AKU TEMPUHI

PENGAJARAN YANG AKU TEMPUHI
HARI INI
SAAT INI


kuatlah dirimu, ini baru ujian kecil yang Allah berikan padamu, jangan kau kecewa~!!!
kawanku pernah berkata :

UBAT ITU MEMANG PAHIT KERANA KESEMBUHAN ITU MANIS
MUJAHADAH ITU MEMANG PAHIT KERANA SYURGA ITU MANIS

betapa susahnya untuk bermujahadah menawan hawa nafsu bila masuk bab nak study, nak cari ilmu, nak beribadah, ada saja halangan yang perlu kita tempuhi, contohnya malas. Bila sifat malas datang menghampiri, kita terus alpa dengan apa yang perlu kita buat. Astaghfirullah al-azim. Kesimpulannya, walau bagaimana susah sekalipun, kita perlu berusaha untuk bermujahadah melawan hawa nafsu yang sering menggoda kita. Kuatkan azam dan tekad bahawa kita perlu bermujahadah melawan nafsu. 


Ingin kukongsi satu cerita yang aku copy dari kawanku, jom baca cerita di bawah : 

Pada satu masa, terdapat seorang tukang kayu yang semakin dimamah usia. Dia bercadang untuk bersara daripada kerjanya sebagai tukang kayu yang bertanggungjawab membuat rumah di sebuah syarikat pembinaan. Dalam fikirannya lagi, dengan tenaga yang semakin kurang, dia ingin menghabiskan sisa-sisa hidupnya bersama keluarga tersayang.

Tukang kayu ini tidak akan menerima lagi upah sekiranya beliau bersara. Tetapi, dia tetap dengan keputusannya. Lalu, tukang kayu itu memberitahu majikannya tentang hasratnya tersebut.

Apabila majikannya mendengar luahan hati tukang kayu yang berpengalaman itu, dia merasa sedih dan juga memujuk tukang kayu tersebut agar menarik balik keputusannya. Akan tetapi, tukang kayu itu tidak berganjak dan tetap dengan niat untuk bersara. Justeru itu, majikannya bersetuju dengan keputusan tukang kayu itu, tetapi dengan satu syarat. Permintaan terakhir majikannya ialah menyuruh tukang kayu itu membina sebuah rumah buat kali terakhir.

Tukang kayu itu merasa gembira dan bersetuju dengan syarat yang telah ditetapkan oleh majikannya. Tetapi, kegembiraannya untuk bersara mengatasi semangat dan kemahiran yang ditunjukkan semasa bekerja. Akibatnya, rumah yang dibina buat kali terakhir itu telah disiapkan dengan sambil lewa, tanpa penelitian khusus serta menggunakan kayu yang rendah kualitinya. Rumah itu berjaya disiapkan dalam jangkamasa yang singkat.

Apabila majikannya melihat rumah itu, dia mengambil kunci pintu utama rumah tersebut dan memberikannya kepada tukang kayu itu seraya berkata "Inilah hadiah persaraan daripada saya kepada kamu.
Selamat bersara."


Tukang kayu itu terkejut besar dengan kata-kata majikannya. Beliau tidak menyangka bahawa rumah yang dibinanya buat kali terakhir itu adalah rumah untuk kegunaannya sendiri. Alangkah menyesalnya dia kerana menyiapkan rumah itu secara tergesa-gesa dan jika dia tahu sebelum itu, dia akan membina rumah tersebut dengan penuh teliti dan menggunakan bahan yang bermutu tinggi.


Pengajaran
Senario ini mungkin pernah berlaku di dalam hidup kita seharian. Hidup ini boleh diibaratkan sebagai membina sebuah rumah untuk kegunaan dan kemudahan kita di masa hadapan. Kita pula sering mengambil mudah dengan kehidupan sekarang, kita merasa selesa kerana ibu bapa kita sentiasa berada di samping kita, memberi sokongan dan membantu kita. Tetapi, sedarkah kita apabila mereka tiada nanti, siapakah yang bertanggungjawab ke atas hidup kita? Tak lain tak bukan DIRI KITA SENDIRI. Belajarlah bertanggungjawab dan bijak merancang masa depan kita. Gunakan masa muda ini dengan belajar bersungguh-sungguh dengan cita-cita untuk menjadi seorang manusia berguna kepada agama, keluarga, bangsa dan negara.

Kata-kata hikmat:
"Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata, kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri, semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak."
Mungkin sesetengah orang mengatakan aku dah usaha tapi aku tak dapat apa yang aku inginkan. Ya, tak semua yang kita inginkan Allah makbulkan dan apa yang kita tidak inginkan Allah beri. Janganlah kita mempersoalkannya kerana kita tidak tahu apa yang akan berlaku pada kita in future. Mungkin kita mati esok, mungkin juga kita jadi orang yang lemah dan mungkin juga kita menjadi orang yang hebat. Kita tidak tahu masa hadapan kita. Ingatlah Allah tidak akan membebankan kamu dengan apa yang tidak mampu kamu pikulkan. Terimalah dugaan ini dengan sabar dan fikiran terbuka, apa yang penting ikhlaslah dalam melakukan sesuatu perkara. p/s : post kali ini ingin menyatakan ketidakpuashatian dengan soalan exam MATH II tadi. Sedih sangat, tapi apa-apa pun, aku dah lakukan apa yang aku mampu, aku bertawakkal kepada Allah. Maths II walaupun aku kecewa dengan dirimu, aku takkan putus asa untuk kembali bersamamu lagi, aku akan lakukan yang terbaik.
JANGAN PUTUS ASA!!!

Tinta penaku,
aqilah

No comments:

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...