Thursday, September 17, 2009

MUSLIMAH, BACALAH....
Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan. Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari empat aspek.

  • Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu pada tempatnya.
  • Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai wanita Muslim.
  • Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allahs.w.t.
  • Keempat, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.
~betapa tingginya darjat seorang wanita, Subhanallah~

"Ya Allah, jadikanlah kami, wanita-wanita solehah yang mampu menggegarkan dunia."

No comments:

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...